Preşedintele Boliviei, Evo Morales, a acceptat, astăzi, scuzele prezentate de Franţa, Spania, Italia şi Portugalia şi a anunţat întoarcerea la posturi a ambasadorilor chemaţi pentru consultări, după incidentul din 2 iulie când avionul său a fost silit să aterizeze de urgenţă la Viena, fiind suspectat că la bordul acestuia s-ar afla şi fostul angajat al CIA Edward Snowden. Sursa: Reuters
“Acceptăm scuzele celor patru ţări ca un prim pas, deoarece dorim să continuăm relaţiile de respect între ţările noastre, relaţiile de complementaritate şi solidaritate", a declarat şeful statului bolivian, într-o declaraţie acordată presei.
Morales a adăugat că, în consecinţă, în acord cu guvernele din aceste ţări europene care şi-au chemat la consultări diplomaţii, “s-a convenit revenirea" ambasadorilor. “Fără ranchiună sau resentimente. Mişcările sociale nu sunt răzbunătoare, în special mişcarea indigenă pe care o reprezint", a spus preşedintele bolivian, după o şedinţă a cabinetului.
Lumea a fost martoră la violarea imunităţii diplomatice, a spus Morales, care a calificat incidentul drept un “act de agresiune arbitrar, colonial, neprietenos, umilitor şi inacceptabil".
Avionul prezidenţial bolivian a fost obligat să stea în spaţiul aerian peste trei ore după ce a decolat din Moscova, deoarece Franţa, Spania, Portugalia şi alte ţări europene au anunţat că nu-i acordă autorizaţie de zbor pe teritoriul lor. Avionul a aterizat în cele din urmă pe aeroportul din Viena, dar abia ulterior i s-a permis să decoleze către Bolivia, amintește Agerpres.
Morales a inclus în protestul său şi Spania pentru că, după cum a spus el, ambasadorul spaniol la Viena, Alberto Carnero, a vrut să controleze aeronava prezidenţială pentru a verifica dacă cetăţeanul american călătorea în avion.
Evo Morales a mulţumit pentru solidaritatea arătată