Manifestaţiile antiguvernamentale şi împotriva "oligarhiei", care au loc deja de 40 de zile, se intensifică după blocarea Parlamentului, în timp ce socialiştii, susţinători ai Guvernului tehnocrat condus de Plamen Oreşarski, resping cererile de a organiza alegeri anticipate.
Aproximativ 2.000 de manifestanţi au blocat marţi după-amiaza 30 de deputaţi şi trei miniştri în clădirea Parlamentului, întruniţi pentru o actualizare a bugetului.
O primă încercare de a-i evacua pe politicieni cu ajutorul unui autocar al poliţiei a eşuat, provocând confruntări care s-au soldat cu aproximativ 20 de răniţi, inclusiv trei poliţişti.
Persoanele blocate în Parlament au putut să părăsească clădirea abia miercuri dimineaţa, iar reuniunea deputaţilor, prevăzută pentru miercuri, a fost anulată. "Căutarea unor soluţii democratice devine din ce în ce mai dificilă", a declarat preşedintele Parlamentului, socialistul Mihail Mikov.
"Alegerile anticipate vor consolida status quo-ul Parlamentului", a afirmat liderul socialiştilor bulgari, Serghei Stanişev, respingând cererile manifestanţilor care, începând din 14 iunie, denunţă oligarhia şi cer demisia Guvernului condus de Plamen Oreşarski.
Serghei Stanişev l-a acuzat de organizarea "provocărilor" de marţi seara pe fostul premier conservator Boiko Borissov, care a demisionat în februarie sub presiunea protestelor antiguvernamentale. Potrivit liderului socialist, Boiko Borisov speră că după noile alegeri acesta îşi va recăpăta puterea, alături de partidul GERB.
Totuşi, unii socialişti consideră că "trebuie de organizat noi alegeri pentru a permite o dezbatere" privind viitorul ţării, a declarat deputatul socialist european şi fostul ministru de Externe, Ivailo Kalfin, pe pagina sa de Facebook. El a afirmat pentru postul de televiziune bTV, că doreşte organizarea alegerilor anticipate în mai 2014, în acel