Managerii de spitale critică decizia lui Eugen Nicolăescu de a nu le suplimenta bugetele prin rectificare. Foarte multe unităţi medicale din provincie se află în imposibilitatea de a mai funcţiona în ultimul trimestru al anului.
Vin zile grele pentru directorii spitalelor, care vor fi nevoiţi să se descurce până la sfârşitul anului cu bruma de bani pe care o au, fără a tăia din salarii. Cei care acumulează datorii trei luni consecutiv sunt demişi. Ministrul Sănătăţii le-a pus în vedere, în cadrul unei videoconferinţe, că nu vor primi bani la rectificare, sugerându-le să facă mai puţine spitalizări şi să dea consultaţii în ambulatoriu. Directorii susţin că aceste măsuri nu sunt suficiente, iar cel mai probabil pacienţii vor ajunge să-şi cumpere singuri medicamentele.
Spital cu conturi blocate
Spitalul din Drobeta-Turnu Severin se confruntă cu o criză fără precedent. Are datorii de 4,5 milioane de lei, ce datează din 2010, iar o bună perioadă a avut conturile blocate. Deşi a limitat spitalizările şi s-a concentrat pe creşterea serviciilor acordate în regim de policlinică, managerul spune că, în continuare cheltuielile depăşesc veniturile.
"80% din buget se duce pe salariile personalului, care e sub normativ. Ministrul dădea ca exemplu spitalele cu 45% cheltuieli cu salarizarea, dar eu nu mă pot compara cu Spitalul Militar sau cu Institutul Oncologic, care au din start o finanţare mai bună pe caz. La ce să renunţ, avem cheltuieli fixe: consum de apă, energie, medicamente, materiale etc. Acum, niciun pacient nu e pus să-şi cumpere medicamentele", ne-a declarat managerul Doina Borugă.
Măsuri de criză
Deşi e cu plata datoriilor la zi, şi managerul Spitalului Universitar din Capitală recunoaşte că face cu greu faţă cheltuielilor. Salarizarea "mănâncă" 70% din buget. Salvarea vine de la programele naţionale de sănătate, care reprezintă o sursă s