Tinerii care ies din examen au ales o carieră în drept pentru că sunt „meserii bănoase“ sau „continuă drumul ales de părinţi“. Foto Victor Ciupuliga
Peste 1.600 de candidaţi au dat anul acesta examenul de admitere pentru unul din cele 984 de locuri scoase la concurs de Facultatea de Drept din cadrul Universităţii din Bucureşti, însă în continuare sunt tineri care spun că nu ştiu încă direcţia pe care o vor urma în cadrul facultăţii şi, ulterior, în carieră. Ei spun că au ales cariera de avocat sau magistrat pentru că sunt „meserii bănoase“ sau pentru că li se pare „firesc să continue“ drumul ales de părinţi.
Anul acesta facultatea a pus la bătaie 287 de locuri finanţate de la buget, dintre care două pentru cetăţenii de etnie romă şi 14 pentru cetăţenii străini. Pe lângă locurile „la buget“, facultatea a scos la concurs şi 297 de locuri cu taxă şi 400 locuri de învăţământ de la distanţă.
„Dreptul a fost prima şi singura mea opţiune. Nu ştiu în ce am să mă specializez, dar cred că îmi place domeniul în sine, în plus este unul bănos. De altfel, părinţii mei lucrează în acest domeniu, sunt avocaţi amândoi şi mi se pare firesc să continuu pe acest drum. Nu pot spune că îmi este cunoscută vreo casă de avocatură din Bucureşti“, spune Andi Vrânceanu, din Braşov, care are 20 de ani şi a absolvit examenul de bacalaureat cu nota 8.
Răspunsul este similar celor oferite şi de ceilalţi candidaţi după patru ore de examen. Testul a constat într-o probă de limba română şi una de economie, iar dificultatea nu a fost mai mare decât în anii anterior, potrivit candidaţilor.
„Examenul de anul acesta mi s-a părut similar celui de anul trecut, la fel şi bacalaureatul, am luat note mai mari decât mă aşteptam şi nici nu am făcut meditaţii“, spune Mădălina, 18 ani, din Bucureşti, care a obţinut media 8,5 la bac.
Ea adaugă: „Mi-am dorit să devin avocată