Aproape jumatate dintre romani isi iau pachete de acasa la birou, aceasta fiind o varianta mai ieftina decat un pranz in oras, se arata intr-un sondaj realizat de Edenred, companie emitenta de tichetelor valorice.
Conform rezultatelor, 47% din salariati isi aduc un pachet de acasa, pe care il mananca la serviciu.
In datele sondajului se mai arata ca 37% dintre angajati recurg la furnizorii de alimentatie publica pentru masa lor de pranz, adica la cantine de firma, restaurante sau firme de catering. Astfel, 14% mananca de pranz la cantina firmei, in timp ce 9.5% iau masa de pranz la restaurant, iar 13.5% comanda ceva rapid si mananca la birou.
Un procent de 16% dintre salariatii romani sar cu totul peste masa de pranz, desi aceasta este considerata de medici si nutritionisti esentiala pentru a pastra o buna stare de sanatate pe termen lung, precum si pentru a imbunatati concentrarea si eficienta in timpul zilei de lucru.
Spre comparatie, doar 2% dintre angajatii italieni si francezi sar peste masa de pranz, fata de 1.8% dintre belgieni, 5% dintre cehi si doar 0.7% dintre suedezi, conform unui studiu publicat in 2012 de consortiul European Food Project.
Obiceiurile angajatilor romani cu privire la pauza de pranz difera de cele ale angajatilor occidentali, in special din cauza puterii de cumparare mai scazute in Romania.
"Daca in tarile din vestul Europei, in medie 50% din salariati iau pranzul in afara locului de munca (la restaurante, bistro-uri de proximitate sau cantina firmei), in Romania salariatii prefera sa-si pregateasca singuri masa de pranz pentru ca este o varianta mai putin costisitoare. Fara sa ne referim doar la venitul mediu, este relevant sa ne uitam si la valoarea zilnica a unui tichet de masa : in Romania, valoarea unui tichet de masa este in prezent de 9.35 de lei/zi (aproximativ 2 euro), fata de 5.91 euro i