Anul 2013 este anul Târgşorului, unul dintre cele mai vechi şi importante centre urbane ale Ţării Româneşti. Târgul medieval este atestat documentar la 6 august 1413, într-un privilegiu acordat de voievodul Mircea cel Bătrân braşovenilor, sub numele de Novum Forum (oraşul nou).
Târgşorul poate fi numit, fără a greşi, ca fiind „oraşul lui Mircea cel Bătrân”. În acelaşi timp, Târgşorul poate fi considerat, parafrazând o expresie a lui Nicolae Iorga, ca fiind „Ploieştiul de dinainte de Ploieşti“.
Târgul medieval este atestat documentar la 6 august 1413, într-un privilegiu acordat de voievodul Mircea cel Bătrân braşovenilor, sub numele de Novum Forum (oraşul nou). Punct de vamă, curte domnească şi centru economic Târgşorul a avut un loc important în istoria economică şi politică a Ţării Româneşti, timp de peste două secole.
Pentru a marca cei 600 de ani de la atestarea documentară a Târgşorului medieval, Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova, în colaborare cu Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan” al Academiei Române, a creat un program care se va desfăşura în perioada 27 iulie – 6 august 2013.
Sâmbătă, 27 iulie 2013, se va desfăşura „Ziua Porţilor Deschise“ la Rezervaţia Arheologică Târgşoru Vechi. Cu acest prilej se va vernisa expoziţia Târgşoru Vechi – Novum Forum – 600; dar se vor organiza şi ateliere interactive pentru copii.
Iubitorii de istorie şi arheologie sunt aşteptaţi la baza Rezervaţiei Arheologice Târgşoru Vechi, judeţul Prahova pentru a afla mai multe informaţii cu privire la istoricul şi cercetările întreprinse în acest important sit arheologic.
Marţi, 6 august 2013, programul cuprinde de asemenea vernisarea unei expoziţii, dezvelirea bustului voievodului Mircea cel Bătrân, lansarea unei plachete aniversare, ateliere interactive, un simpozion dedicat evenimentului şi un târg de produse