Iustin Lehonschi, un copil de 14 ani din satul Miron Costin, comuna Trifeşti, a adunat toată bogăţia etnografică a satului. Deşi bătrânii satului s-au despărţit cu greu de obiecte, au înţeles rostul strădaniei băiatului.
Un băiat de 14 ani, din satul Miron Costin, comuna Trifeşti, a înfiinţat, în satul natal, un muzeu etnografic. Iniţiativa lui i-a uimit pe oamenii locului, care au fost reticenţi, la început, față de buna intenţia a băiatului.
Totul a început la sărbătorile de iarnă, când Iustin Lehonschi se pregătea, împreună cu băieţii din sat, să umble cu “banda de haiduci” pe la casele oamenilor. “A fost greu să găsim costume populare şi am cerut ajutor pe la oamenii din sat. Atunci mi-a venit ideea să colecţionez obiecte vechi”, spune Iustin.
Iustin a început să prospecteze podul bunicii, să caute obiecte vechi prin gospodăriile sătenilor şi să le afle povestea. “Străbunicul meu a luptat în Germania. Am găsit multe obiecte vechi în podul casei, printre care o mască de gaz şi un tub pentru documente. Bunica m-a certat şi nu vroia să le iau de la locul lor, dar, pe urmă, a înţeles ce vreau să fac şi m-a ajutat. Apoi, am stat de vorbă cu oamenii din sat şi i-am rugat să caute în gospodărie obiecte vechi pe care nu le mai folosesc. Am provocat o adevărată răscoală în sat. Mihai Prisecaru, un sătean de la noi, m-a ajutat să car obiectele acasă cu căruţa. În unele cazuri, a trebuit chiar să le ofer bani ca să mi le dea. Le-am promis – şi m-am ţinut de cuvânt – că numele lor vor figura într-un registru care va sta în muzeu. Toate obiectele au trecut printr-un proces de restaurare, deoarece timpul şi locul în care au fost ţinute le-au afectat. Două nopţi am cusut, cu tata, să reparăm două sumane vechi, specifice zonei Trifeşti”, a spus Iustin.
Cea mai grea muncă a fost aranjarea obiectelor adunate. Fostul bar al familiei Lehonschi, închis din ca