Foto Shutterstock Agricultorii români vor strânge în toamnă o recoltă de porumb de 11,3 milioane de tone, de două ori mai mare decât cea din 2012, după ce productivitatea a crescut cu 92,5%, la 4,14 tone/ha, şi a ajuns la vârful ultimilor şapte ani, arată datele dintr-un raport pe iulie al Comi-siei Europene, dat recent publicităţii.
Agricultorii români vor strânge în toamnă o recoltă de porumb de 11,3 milioane de tone, de două ori mai mare decât cea din 2012, după ce productivitatea a crescut cu 92,5%, la 4,14 tone/ha, şi a ajuns la vârful ultimilor şapte ani, arată datele dintr-un raport pe iulie al Comi-siei Europene, dat recent publicităţii.
Recolta de porumb va fi astfel o „gură de oxigen“ de 1,5 mld. euro pentru economie care va aduce rulaje în ferme şi va relaxa în acelaşi timp costurile jucătorilor din zootehnie şi ale procesatorilor de carne. Economia nu reuşeşte însă să beneficieze în totalitate de cantitatea mare de porumb pentru că o bună parte pleacă la export sub formă de materie primă. La exporturi agroalimentare totale de 4 mld. euro anual, jumătate sunt cereale şi animale vii.
La acest nivel producţia totală de porumb este aproape de cea din anul record 2011 şi este în ton cu estimările similare făcute anterior de fermieri.
România va reuşi astfel să ocupe al doilea loc în topul producătorilor de porumb din UE depăşind Ungaria (8,6 milioane de tone) şi Italia (8 milioane de tone). Fotoliul de lider va fi adjudecat în continuare de Franţa, cu o recoltă cu numai 25% mai mare decât cea locală. Creşterea din România a încins astfel lupta la vârful clasamentului după ce în 2012 raportul dintre producţia locală de porumb şi cea franceză a fost de unu la trei.
„În România cu irigaţiile puse la punct se poate face fără probleme o producţie medie de 6-8 tone/hectar“, a explicat antreprenorul france