Un angajat care îşi începe cariera la McDonald’s, cel mai mare lanţ local de restaurante din România cu peste 60 de unităţi, câştigă în medie la început 1.000 de lei net (225 de euro), salariul crescând cu circa 5% an de an pentru aceeaşi poziţie, spun surse apropiate companiei.
“Sistemul este construit de aşa natură încât angajatul să avanseze după 1-2 ani, în cadrul McDonald’s fiind construită o organigramă foarte bine pusă la punct. Mulţi dintre cei care nu avansează aleg să plece”, spun sursele citate.
Cei care rămân însă în companie şi promovează pot ajunge în 3-4 ani să treacă prin toate etapele şi să ocupe poziţia de director de restaurant, poziţie pentru care salariul ajunge la aproximativ 1.500 de euro.
Pentru mulţi tineri McDonand’s reprezintă primul angajator şi o poartă în carieră. Astfel Dragoş Petrescu, unul dintre cei mai cunoscuţi antreprenori din domeniul restaurantelor şi-a început cariera la McDonald’s unde a luat pulsul pieţei ospitalităţii ca store manager. El controlează astăzi afaceri de 16 mil. euro şi are în portofoliu lanţurile City Grill, Trattoria Buongiorno, Hanu’ Berarilor şi Caru’ cu Bere (aflat în administrarea sa). De asemenea, în urmă cu circa doi ani, Atena Balint (29 de ani), fostul director de comunicare al restaurantelor McDonald's, a pus pe picioare împreună cu doi parteneri un gelato-bar în Centrul Vechi al Capitalei. La McDonald's a lucrat aproape trei ani, iniţial în zona de marketing şi apoi în comunicare. În martie 2011 a plecat pentru a se lansa din nou în businessul propriu.
Reprezentanţii gigantului american nu doresc să ofere informaţii privind salariul angajaţilor. Ei spun însă “McDonald’s are în România peste 3.500 de angajaţi, atât permanenţi cât şi personal angajat în regim part time, regim de lucru potrivit acelora care doresc să îşi completeze programele de studiu cu experienţa profes