Ungaria vrea să elimine de pe piaţă creditele denominate în monedă străină pentru achiziţia de locuinţe şi propune discuţii cu băncile în acest sens, scrie presa din Ungaria.
Ministrul de finanţe Mihaly Varga a declarat agenţiei MTI că a iniţiat discuţii cu băncile care oferă creditare în valută. Ideea guvernului este că împrumuturile ipotecare denominate în monedă străină trebuie retrase de pe piaţa creditării „având în vedere atât aspectul temporal, cât şi cel al poverii“, a explicat ministrul. Totodată, guvernul caută o soluţie prin care să se asigure că debitorii în forinţi nu se vor confrunta cu condiţii mai dificile decât cele ale persoanelor cu credite în monedă străină. Varga apreciază că situaţia creată de creditele în valută aduce riscuri economice şi sociale pe care Ungaria nu le poate tolera pe termen lung.
Potrivit analistului Neil Shearing de la Capital Economics programele prin care guvernul ungar condus de premierul Viktor Orban vrea să tranforme creditele în valută în împrumuturi în monedă locală au afectat profiturile băncilor, însă au ajutat la reducerea expunerii externe a ţării, în condiţiile în care băncile străine îşi reduc ponderea datoriilor în capital şi active, scrie The Wall Street Journal.
Creditarea în valută pentru achiziţia de locuinţe a fost practic interzisă în Ungaria în 2010, iar debitorilor li s-a permis să ramburseze temporar împrumuturile la un curs de schimb sub cel al pieţei. Băncile au fost obligate să „înghită“ pierderile.
Guvernul caută de atunci noi modalităţi de a oferi asistenţă celor cu credite în valută. Pe 4 iulie Curtea Constituţională a decis în favoarea băncii OTP, cea mai mare din Ungaria, într-un caz-test în care a fost contestată validitatea unui credit ipotecar în franci elveţieni.
„Un caz clasic de Orbanită“
Şeful Autorităţii de Supraveghere Financiară Kar