„Şanţul“ de Adrian Silişteanu şi „Vaca finlandeză“ de Gheorghe Preda se numără printre scurtmetrajele româneşti din selecţia Festivalului de Film Anonimul, care se va desfăşura între 9 şi 18 august în Delta Dunării, la Sfântu Gheorghe.
La a zecea ediţie aniversară a Festivalului Anonimul, selecţionerul Irina Margareta Nistor a selectat, din peste 400 de înscrieri, 40 scurtmetraje de ficţiune şi 20 de animaţie.
Printre acestea se numără scurtmetrajele româneşti de ficţiune : „Pastila fericirii“ de Cecilia Felmeri, „Bad Penny“ de Andrei Creţulescu, „Waste“ de Anton Groves, „Prietenie, baratsag“ de Rusu Ionuţ, „Tuns, ras şi frezat“ de Bogdan Mureşanu, „Claudiu şi crapii“ de Andrei Tănase şi „La mulţi ani!“ de Armine Vosganian. Filmelor româneşti din selecţia de scurtmetraj ficţiune li se alătură producţii din Italia, Marea Britanie, Ucraina, Franţa şi Germania.
Producţiile româneşti nu lipsesc nici la categoria scurtmetraje de animaţie : „Uşor poate oricine“ de Paul Mureşan şi „2 (Doi)“ de Ilinca Šeda intră în competiţie alături de restul de 18 filme de animaţie ce provin din ţări precum Franţa, Serbia, Iran, Spania şi Luxemburg.
„Vaca finlandeză“, un scurtmetraj despre limitele artei
Inspirat de Guillermo Vargas, un artist care a expus în 2008 la Bienala Centroamericana Habakkuk din Honduras o lucrare foarte controversată (un câine care a fost lăsat să moară de foame), „Vaca Finlandeză“ de Gheorghe Preda ilustrează povestea unui fermier, Fane, care vinde o vacă unui muzeu de artă contemporană, neştiind că expunerea acelui animal într-un muzeu va cauza schimbări radicale în viaţa lui. Filmul naşte o interesantă dezbatere despre controversata problematică a „gratuităţii actului artistic“.
„Deşi moştenirea kantiană a contribuit la eliberarea artiştilor de constrângerile moralei, regizorul acestui fil