Primarii nu mai ţin cont de părerile arhitecţilor şi reamenajează zonele publice după cum au chef. În multe cazuri, rezultatele au fost dezastruoase: s-au tăiat copacii şi s-a făcut loc betonului.
Dalele din Piaţa Unirii, Bucureşti, se schimbă ca în balada Meşterului Manole: ce se construieşte azi, se strică peste noapte
Edilii marilor oraşe au reamenajat zonele istorice în bătaie de joc. În majoritatea proiectelor nu a fost consultat niciun arhitect sau vreun specialist în peisagistică. S-a construit haotic, după bunul plac al primarilor, iar rezultatele au fost aspru criticate. Mai grav este faptul că primăriile nici nu au făcut rabat la bani şi au acordat bugete mari pentru toate aceste proiecte.
Deşertul de ciment din Piaţa Universităţii
Pentru reamenajarea Pieţei Universităţii din Bucureşti s-au alocat aproximativ 500.000 de euro. Primarul Sorin Oprescu a dat aceşti bani şi a semnat pentru un proiect prin care maşinile să fie coborâte în parcarea subterană, iar deasupra să rămână o mare uriaşă de beton, decorată doar de două statui. Nu e nici urmă de verdeaţă, nici măcar la ghiveci, iar imaginea e a unui mic deşert care s-a format în centrul oraşului.
În Piața Universității, nu e nimic verde, nici măcar vopsit
Şantierul a dispărut, însă lucrările par că nu au fost finalizate. La intrarea în piaţă dinspre Muzeul Şuţu, în dreptul unei centrale, ies mai multe tuburi şi cabluri tăiate de parcă sunt tentaculele unei caracatiţe gigantice. Ca într-un depozit de fier vechi, sprijinit de perete stă şi un indicator uriaş.
Şi în Piaţa Unirii din Capitală se lucrează de câţiva ani, ca în balada Meşterului Manole. Tot ce se construieşte se strică în câteva luni. Dalele dinspre Bulevardul cu Fântâni s-au fărămiţat ca biscuiţii. La fel s-a întâmplat şi în zona din faţa centrului comercial Unirea. Ambele zone sunt î