Cetăţenii străini au luat cu asalt universităţile de medicină româneşti, ajungându-se la o concurenţă-record anul acesta. Avalanşa de cereri se datorează evaluărilor excepţionale făcute facultăţilor de profil de la noi de Asociaţia Universităţilor Europene.
Aproape trei concurenţi pe loc vor fi, anul acesta, la secţiile destinate străinilor din facultăţile de medicină româneşti. Rectorul UMF Iaşi, prof. dr. Vasile Astărăstoae, ne spune că vom asista la un record absolut de cereri din partea cetăţenilor străini care vor să studieze medicina în România. "La noi, selecţia se face pe 30 august. Încă se mai depun dosare, în acest moment avem 500 de solicitări pe 350 de locuri, dar ne aşteptăm la 900 de cereri până la sfârşitul perioadei de înscriere. Anul trecut, pe 250 de locuri au fost 400 de înscrişi şi acum este, într-adevăr, o creştere spectaculoasă. Acest lucru se datorează evaluării făcute de Asociaţia Universităţilor Europene la peste 800 de universităţi din 60 de ţări, care a plasat şcoala de medicină românească pe unul dintre locurile fruntaşe. După apariţia raportului, ne-am confruntat cu o avalanşă de înscrieri ale străinilor la facultăţile de medicină din ţara noastră, în special la Iaşi, Bucureşti şi Cluj", ne-a declarat prof. dr. Vasile Astărăstoae.
Francezii, pe primul loc la cereri
Potrivit rectorului UMF Iaşi, anul trecut, majoritatea străinilor admişi la medicină au fost din Franţa. "Această ţară are un sistem unic în Europa, prin care îi primesc pe toţi în anul I, după care îi opresc la numărul de locuri, şi din 4.000 rămân 100. Dacă doi ani consecutiv nu ai fost selecţionat, nu mai ai voie să dai examen la medicină în Franţa. Am avut francezi care au obţinut în anul I media 9,06 şi selecţia s-a făcut de la 9,20, pe urmă au obţinut 9,20, iar selecţia s-a făcut la 9,30 şi atunci au venit şi s-au înscris la