Cultura de pe Wall Street, dincolo de matematicile sofisticate şi noţiunile de finanţe, operează mai curând asemenea triburilor primitive decât civilizaţiilor avansate, spune Nick Colas, analist la compania de consultanţă ConvergEx, subliniind aderenţa lumii investiţionale la tradiţia orală. Poţi citi toate cărţile din domeniul investiţiilor fără să rămâi cu vreo idee despre bani şi piaţă, afirmă acesta într-o notă către clienţi preluată de publicaţia online Zero Hedge. Nu există material pe Wikipedia care să te facă să înţelegi tranzacţionarea în pieţele de bonduri sau de mărfuri.
Viaţa pe Wall Street constă din spunerea de poveşti şi totul ţine de cum ştii să interpretezi respectivele naraţiuni. Un analist i-a spus o dată lui Colas că perfidia omului bătrân întrece întotdeauna tinereţea şi exuberanţa.
Activitatea de îndrumare a devenit instituţionalizată pe Wall Street. Companiile promovează oameni cu experienţă să îi înveţe pe tineri, dar cel mai mult contează atunci când mentorul şi învăţăcelul se găsesc singuri şi stabilesc o conexiune personală de un anumit nivel.
Colas spune că activitatea sa profesională a fost marcată de patru persoane, respectiv un om de vânzări, doi analişti şi cineva care încă administrează bani. Lecţiile relatate mai jos nu au fost deprinse pentru că mentorilor li s-a cerut să le predea, ci pentru că aceştia au dorit să îl ajute.
Lecţia 1. Dacă vrei un răspuns, mai întâi pune o întrebare
Când lucra în Manhattan, înainte de a merge la şcoala de business, Colas şi cu şefa sa, care îi era şi mentor, treceau zilnic pe lângă clădirea în construcţie a unui viitor hotel. Ei au observat că la fiecare început de săptămână macaraua se înălţa cu 6-9 metri pentru a lucra la etajele tot mai ridicate. Se întâmplau de fiecare dată cum se întâmplă. Pe atunci nu exista internet, nu exista google. Fiecare avea o