Într-o eră a alimentelor foarte procesate şi a “E”-urilor, tot mai multe persoane aleg să adopte o alimentaţie vegetariană, în principal prin eliminarea consumului de carne. Este, însă, acest regim ideal pentru sănătate sau ascunde şi pericole?
Unii consideră că un organism sănătos, în dezvoltare, trebuie să fie susţinut de o alimentaţie echilibrată şi diversificată. Alţii sunt de părere că alimentaţia vegetariană nu împiedică cu nimic creşterea, ci, dimpotrivă, este benefică deoarece accelerează metabolismul.
Alimentaţia vegetariană e foarte bogată în proteine vegetale şi fibre, e săracă în grăsimi, fără colesterol şi, de regulă, e naturală. O persoană care adoptă acest tip de alimentaţie poate mânca preparate din legume şi fructe sau poate urma o dietă lacto-vegetariană, care conţine şi produse lactate. Cei care includ în mesele lor şi peşte au o dietă numită pesco-vegetariană, iar persoanele care consumă şi lapte şi ouă urmează o dietă lacto-ovo-vegetariană.
“Nu încurajez regimul vegetarian total”
Nutriţionistul Gabriela Man consideră că o alimentaţie echilibrată şi optimă pentru un organism sănătos trebuie să fie cât mai variată şi nu foarte restrictivă. “Aş spune, citându-l pe prof. Gheorghe Mencinicopschi, că: «omul nu e nici ierbivor şi nici carnivor, ci e omnivor!». Cu alte cuvinte, o alimentaţie echilibrată conţine proteine atât de origine vegetală, cât şi de origine animală. Mi se pare mai potrivită o alimentaţie echilibrată care să conţină preponderent ca sursă de proteină animală peştele şi ouăle. Unul din marii nutriţionişti ai lumii, Patrick Holford scria referitor la acest aspect în «Cartea nutritiei optime» că: «faţă de regimul vegetarian total, regimul ovo-lacto-vegetarian reprezintă o alegere mai bună», ne-a declarat doamna dr. Man. Cât despre avantajele alimentaţiei vegetariene… “Mă abţin să enumăr avantaje, de