Guvernul german a anunţat deschiderea unei anchete asupra colaborării serviciului secret cu omologul american NSA, după dezvăluirile săptămânalului Der Spiegel privind un schimb masiv de informaţii între cele două ţări.
Cancelarul Angela Merkel, care va participa la legislativele din 22 septembrie, a declarat de mai multe ori că nu ştia nimic despre aceste activităţi de supraveghere americană în Germania, dar documentele citate de Der Spiegel o contrazic.
Spiegel a afirmat – pe baza documentelor furnizate de ex-consultantul Agenţiei americane pentru securitate naţională (NSA), Edward Snowden, fugit din SUA şi căutat de Washington pentru spionaj – că Oficiul de Protecţie a Constituţiei (serviciile secrete interne) şi serviciile secrete germane, BND, utilizează un sistem al NSA de supraveghere online, numit „XKeyscore”. Acesta permite analiştilor să acceadă la numerele de telefon, e-mailuri, calculatoare şi la activitatea utilizatorilor cetăţeni germani.
Acuzaţiile au fost respinse duminică de serviciile secrete germane, iar şeful informa-ţiilor interne, Hans-Georg Maassen, a precizat că serviciile sale testează acest calculator fără să-l utilizeze în munca lor. Şeful serviciilor secrete germane, BND, Gerhard Schindler a dezminţit la rândul său ideea unui schimb masiv de date între serviciile secrete germane şi americane, în timp ce purtătorul de cuvânt adjunct al cancelarului Angela Merkel a apărat colaborarea serviciilor secrete germane cu alte agenţii din lume, considerând că este „indispensabilă”.
Cancelarul se află sub presiune crescândă în scandalul spionajului transatlantic -după un raport care arată strânsa cooperare a serviciilor secrete ale ţării sale cu NSA. Opoziţia germană caută să o atace pe -Angela Merkel şi se întreabă -dacă guvernul era la curent cu amplele activităţi americane de supraveghere. Săptămâna