De la Patriarhul Daniel în jos, clerul pare să se ocupe mai degrabă cu făcut bani, decât cu salvatul oilor rătăcite.
Sfintirea unei masini costa intre 25 si 250 de lei in Romania, adica de la 5 euro la 50, in functie de pretul autoturismului. „Fiecare da cit poate” ne-a spus, totusi, un preot care slujeste la una dintre bisericile de cartier din Bucuresti, explicindu-ne ca nu-i totuna sa ai un Matiz sau un BMV. Sfintirea autoturismelor se face, insa, nu doar la bisericile aflate la periferia capitalei, ci si la manastiri cunoscute, unde calugarii isi asigura in acest fel o sursa suplimentara de venit.
Acest ritual a fost intre timp oficializat de Patriarhia Bisericii Ortodoxe Romane odata cu aparitia noii editii a Molitfelnicului, de peste 800 de pagini, care mentioneaza si „unele rindueli si rugaciuni cerute de nevoile pastorale contemporane”.
Molitfelnicul este dupa Liturghier, cea mai importanta carte de slujba a preotului ortodox, iar noua editie scoate la iveala nu doar deschiderea Bisericii Ortodoxe Romane spre nevoile enoriasilor, ci si inclinatia tot mai mercantila a Sinodului, care stie ca pentru orice slujba pe care o fac, preotii primesc bani, uneori chiar la cerere.
Inaltii prelati care au inoit Molitfelnicul au preluat de fapt slujba pe care o faceau vechii greci pentru binecuvintarea corabiilor si au inlocuit cuvintele, in loc de corabie au pus vehicul. Rugaciunea este simpla si scurta si se termina dupa ce masina este stropita cu apa sfintita. Biserica Ortodoxa Romana se intoarce asadar la superstitii, cu gindul ca in acest fel si-ar putea pastra enoriasii aproape.
Prin aceasta inovatie, Biserica Ortodoxa Romana, nu-si dovedeste nici capacitatea de modernizare, nici pe cea de deschidere doctrinara. Intr-o tara in care liderii socialisti se roaga in public, iar parlamentarii ii chema pe episc