Bugetele de sănătate din Europa sunt tot mai sărace în ţările care au probleme cu asigurarea unei vieţi decente şi sănătoase persoanelor vârstnice. Comisia Europeană a decis să încurajeze şi să premieze iniţiativele care vizează finanţarea programelor de îmbătrânire activă și în condiții bune de sănătate, mai ales că viitorul nu sună bine: potrivit unui raport UE publicat în 2012, până în anul 2060, aproximativ o treime din populaţia europeană va avea cel puţin 65 de ani.
De aceea, creşterea speranţei de viaţă reprezintă o provocare semnificativă pentru economiile şi sistemele sociale din UE.
32 de orașe și de regiuni din întreaga Europă au fost recompensate pentru găsirea unor modalități noi de a ajuta persoanele în vârstă. Orașele și regiunile câștigătoare au pus în aplicare soluții tehnologice, sociale sau organizaționale inovatoare pentru a mări eficiența sistemelor de asistență medicală și socială și au primit premii de la Neelie Kroes, vicepreședinte al Comisiei Europene și comisar pentru agenda digitală.
Câștigătorii provin din Republica Cehă, Danemarca, Finlanda, Franța, Germania, Irlanda, Italia, Portugalia, Spania, Suedia, Țările de Jos și Regatul Unit. 13 situri de referință au primit câte trei stele, 12 au primit câte două stele și 7 situri au primit câte o stea (a se vedea anexa și catalogul pentru detalii complete).
"Sunt încântat de faptul că persoanele care au lucrat pentru ca aceste 32 de situri să fie un succes au venit la Bruxelles pentru a face schimb de idei și de cunoștințe. Este important ca asemenea situații, în care sunt folosite deja inovații pentru a-i ajuta pe cetățenii vârstnici să ducă o viață sănătoasă și activă, să constituie o sursă de inspirație pentru noi toți. Următorul pas constă în utilizarea la scară largă a unor asemenea soluții", a declarat Tonio Borg, comisarul european pentru sănătate.
Parten