Burghezia funcţionarilor publici îşi umflă salariile pe spatele şomerilor. 600.000 de lei a cheltuit anul trecut doar AJOFM pentru recalificarea şomerilor. Suma totală din Iaşi este ţinută la secret.
Milioane de euro din fonduri publice se scurg anual către diverse organizaţii care califică şomeri. Numărul celor fără un loc de muncă se menţine însă constant ridicat, deşi în Iaşi sunt circa 130 de „furnizori de formare” şi peste 400 de „formatori”. Şcolarizarea şomerilor e doar o nouă sursă de venit pentru funcţionarii publici, unii dintre ei primind zeci de mii de lei pentru cursurile predate.
Şomaj eradicat pe hârtie
Statisticile oficiale confirmă faptul că banii cheltuiţi pe formare profesională sunt, practic, aruncaţi în vânt. La nivel judeţean se înregistrează aproape în permanenţă circa 15.000 de oameni fără loc de muncă, deşi aproape tot atâţia sunt teoretic calificaţi în fiecare an. Unul dintre cei mai importanţi furnizori de formare este AJOFM, instituţie a statului. „Noi calificăm, anual, circa 1.500-1.800 de persoane. Ca medie, rata de absorbţie este de circa 60%”, susţine Gabriela Vasilache, directorul AJOFM.
Aşadar, dacă AJOFM califică 1.500 de persoane anual, se poate presupune că fiecare din cei peste 130 de furnizori din Iaşi califică măcar 100 de persoane pe an. Altfel spus, ar trebui să mai avem încă 13.000 de persoane recalificate. Cu o rată a absorbţiei de 60% înregistrată de cursurile AJOFM, ar reieşi că şomajul ar trebui să scadă spectaculos. „Din cei 15.000, trebuie scăzut şomajul rezidual, adică persoanele pe care nu le mai angajează nimeni pentru că sunt în vârstă şi fără studii. Mai trebuie scăzuţi şi cei cu studii superioare, care sunt cam 1.000. Raportarea trebuie făcută la mai puţin de 10.000 de şomeri, şi nu la 15.000”, explică Vasilache.
Andrei Buiceag, director AJPS, 78.000 lei
@N_P