Guvernatorul BNR spune că următorul ciclu de creştere economică trebuie să fie echilibrat, sustenabil şi bazat pe crearea de locuri de muncă
Stabilitatea macroeconomică trebuie să constituie baza înaintea oricărei perioade de dezvoltare
"Tranziţia a murit. Trăiască tranziţia!". Formularea îi aparţine guvernatorului Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, şi a fost rostită ieri în cadrul unui eveniment organizat la BNR de Finmedia. După ce am încheiat o tranziţie de 20 de ani pentru a avea o economie funcţională de piaţă, acum ar urma să inaugurăm o nouă etapă de reorganizare a economiei româneşti. Noul model ar trebui să aibă la bază o creştere echilibrată, sustenabilă şi inclusivă, adică bazată pe crearea de locuri de muncă.
România nu trebuie să repete experienţele trecute şi să facă un nou foc de paie, un ciclu scurt de creştere, pentru ca apoi să se reîntoarcă în recesiune după o supraîncălzire a economiei, mai spune Isărescu. Dacă potenţialul economiei naţionale este pentru o creştere economică de 4% pe an, atunci să fie o creştere de 4% şi nu una de 7% pe an, urmată de o reîntoarcere dureroasă către punctul de plecare. În acest sens, este nevoie şi de înţelegerea politicului, pentru ca acesta să nu accelereze avansul economic dincolo de niveluri sustenabile în perioadele preelectorale pentru ca nota de plată să vină oricum în etapa postelectorală.
Faţă de trecut, va trebui să urmărim două nuanţe pe parcursul noului ciclu de creştere: un accent mai ridicat pentru stabilitatea macroeconomică şi o utilizare mai bună a resurselor (cele naturale, forţa de muncă, economisirile interne), a mai spus Isărescu.
Macrostabilitatea, înainte de toate
Nu vom putea asigura un ciclu îndelungat de dezvoltare dacă nu menţinem stabilitatea parametrilor macroeconomici, a fost una dintre concluziile evenimentului de ieri. Mac