Fondul Monetar Internaţional (FMI) a anunţat că nu este pregătit să susţină Argentina în faţa Curţii Supreme a Statelor Unite, într-o dispută cu creditorii care ar putea influenţa dramatic balanţa de putere dintre guverne, pe de o parte, şi investitorii privaţi care le creditează, de cealaltă parte.
FMI a exprimat anterior temeri că instanţa supremă din SUA ar putea stabili un precedent periculos dacă ar susţine o decizie a instanţelor inferioare în favoarea fondurilor de hedging care au acţionat în justiţie guvernul argentinian pentru datorii neplătite.
Astfel, susţinerea deciziei ar putea înclina balanţa puterii în defavoarea ţărilor aflate în dificultate, care încearcă să-şi restructureze datoriile.
Directorul general al FMI, Christine Lagarde, a decis să-şi retragă recomandarea pentru trimiterea unui rezumat în sprijinul Argentinei la Curtea Supremă, după ce guvernul SUA a hotărât să nu intervină, potrivit Wall Street Journal.
Curtea Supremă nu a decis încă dacă va prelua cazul.
"Recomandarea directorului general avea ca premisă sprijinul SUA", se arată într-un comunicat transmis de Fond după o întâlnire a board-ului executiv care a avut loc marţi seară.
Cu toate acestea, în comunicat se arată că FMI continuă să fie "extrem de îngrijorat în ceea ce priveşte implicaţiile sistemice vaste pe care decizia instanţei inferioare le-ar putea avea asupra procesului de restructurare a datoriilor în general".
Trezoreria Statelor Unite a arătat anterior că, având în vedere decizia guvernului SUA de a nu depune la Curtea Supremă un raport nesolicitat privind cazul Argentinei, nu ar fi potrivit ca FMI să intervină astfel în acest moment.
Un reprezentant al Trezoreriei a precizat însă că guvernul SUA este dispus să transmită o opinie la solicitarea Curţii.
Experţi din sfera juridicului consideră că instanţa supremă va s