Conducerile spitalelor trebuie sa tina piept avalansei cererilor de internari. Acestea le sunt recomandarile de la Ministerul Sanatatii, care nu are de gand sa acorde sistemului spitalicesc fonduri cat sa asigure functionarea in conditii normale a unitatilor medicale cu paturi. Mai exact, cei ce conduc spitalele trebuie sa gaseasca solutii pentru a se incadra in bugetele alocate. Sugestiile celor din Ministerul Sanatatii pentru a se rezolva problema subfinantarii sistemului spitalicesc ar fi sa nu se mai interneze bolnavii cu atata usurinta. Pacientii vor fi trimisi de medici la consultatii la cabinetele din Ambulator sau la spitalizare de zi.
“Aveti foarte multe parghii la dispozitie, de dumneavoastra depinde cum le utilizati. Amintiti-va ca, daca dati mai multe consultatii in ambulatoriu si faceti mai multe internari de zi, s-ar putea sa aveti mai multi pacienti multumiti, cu mai multe cazuri rezolvate, decat pacienti care asteapta la usile spitalelor pentru internare continua”, este recomandarea conducerii Ministerului Sanatatii pentru directorii spitalelor.
In judetele sarace, insa, acolo unde se incadreaza si Botosaniul, numarul bolnavilor care sufera de diverse afectiuni ce necesita spitalizare continua este destul de mare. O recunosc si autoritatile locale. “Suntem un judet cu multi bolnavi. Trebuie sa recunoastem ca mare parte din populatie este bolnava si, la fel, mare parte din populatie este neasigurata. Vin in Urgenta si nu ai ce sa faci, trebuie sa le acorzi asistenta medicala, chiar daca ei nu contribuie la fondul asigurarilor de sanatate. Si daca sunt urgente medicale trebuie spitalizati”, declara, nu cu mult timp in urma, vicepresedintele Consiliului Judetean Botosani, Gheorghe Sorescu.
Recomandarea ministerului de a nu interna decat cazurile grave, lasa loc unor situatii nedorite, care pot lua o intorsatura tragica.