Anumite joburi sunt mai bine plătite în alte oraşe din ţară decât în Capitală, cu toate că media salarială din Bucureşti continuă să fie peste toate regiunile din provincie.
Investiţiile care s-au făcut în ultimii ani în mai multe zone din ţară au făcut ca salariile să se apropie treptat de nivelul celor din Bucureşti, potrivit studiului Mercer Total Remuneration Survey 2013, realizat pe piaţa locală de Consulteam România.
"Anul acesta a continuat să aducă o nivelare a diferențelor de salarii dintre București și restul țării. Dacă în 2010 diferențele erau de până la 30% pentru top management de exemplu, la începutul acestui an diferențele au ajuns la doar 18-19%", a declarat pentru Realitatea.net Oana Datki, EE Managing Partner Consulteam, partenerul local al Mercer.
Acest trend se datorează stabilizării unor zone din țară din punct de vedere al investițiilor, mai ales în domeniul producției, dar și în servicii sau în transport şi distribuție. Cu toate acestea, media salariilor este mai mică cu 20% în restul orașelor țării faţă de Bucureşti, procentul fiind mai mic doar în orașele mari.
"Ca și în anii trecuți, se poate observa că, pentru anumite poziții, salariile din afară Bucureștiului sunt mai mari decât în București. Invesțiile din producție continuă să domine orașele afară Bucureștiului, generând salarii mai mari muncitorilor din producție, cu până la 18% și inginerilor din producție, cu 12%", a precizat Oana Datki.
De asemenea, ultimul studiu salarial Mercer din 2013 evidențiază o creștere a salariilor pentru anumite poziții de specialiști în afara Bucureștiului. Dintre aceștia sunt menționaţi specialiștii în resurse umane (cu 16%), reprezentanții de vânzări (cu 18%), analiștii de taxe (cu 18%) și inginerii din cercetare (cu 12%).
Joburi mai bine plătite în afara Bucureştiului
1. Manager de calitate - 19% pe