Un regal turistic în Transilvania de Sud: Mălâncrav, Sighişoara, Viscri, Sibiu.
Într-o zi senină de vară, Transilvania Saxonă - fâşia aceea îngustă dintre Sibiu şi Braşov, şi dintre Carpaţii Meridionali şi Târnava Mică - poate fi comparată în frumuseţe cu Toscana sau Provence, chiar dacă este un alt tip de privelişte, mai sălbatică. Dealurile nu au fost pieptănate la milimetru de mâna omului, ierburile cresc încă libere, oile sunt mânate de ciobani ancestrali.
Industrializarea, cu ariergarda sa numită industrie turistică de masă, a lăsat nevătămate în puritatea lor câteva peisaje urbane şi rurale de o asemenea valoare culturală încât UNESCO le-a inclus în Patrimoniul Mondial, şi de o asemenea bogăţie naturală încât Uniunea Europeană le-a declarat arii protejate de importanţă continentală.
O călătorie prin miezul acestui ţinut, numit din timpuri istorice Pământul Crăiesc, este o redescoperire a Europei, aşa cum era ea o dată. Înainte ca betonul, uleiul, fumul şi gazul de eşapament să îi lase cicatrice de neşters.
De exemplu, Mălâncrav/ Malmkrog, un sat pierdut de-a lungul unei văi romantice, printre dealuri înverzite, este atât de romantic încât vă va părea rău pentru Claude Monet că nu a avut ocazia să îl vadă. Coloniştii germani, care s-au aşezat aici în secolul 13, au construit o biserică gotică, pe care au fortificat-o mai târziu cu ziduri şi turnuri de apărare, ameninţaţi fiind de pericolul păgân. Frescele interioare, datând din secolul al 14-lea, reprezintă unicitatea acestei biserici (Mălâncrav este singurul loc din Transilvania unde acestea mai pot fi văzute într-o biserică săsească), cu atât mai mult cu cât au rezistat numeroaselor războaie religioase.
Alăturat bisericii poate fi vizitat şi un muzeu al satului transilvănean. După ce continuaţi turul satului, veţi ajunge la „hotel". Puteţi opta fie pentru o casă tradi