Toxiinfecția alimentară colectivă de la pensiunea Vranis din Sadova, unde zece cetăţeni străini participanţi la festivalul internaţional de folclor „Întâlniri Bucovinene”, care s-a desfăşurat la finele săptămânii trecute în Câmpulung Moldovenesc, au ajuns la spital, ar putea fi cauzată de Salmonella. Aşa indică rezultatele preliminare ale anchetei epidemiologice derulate imediat după incident de Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Suceava, conform cărora agentul patogen responsabil de apariţia îmbolnăvirilor ar fi Salmonella. Testele de laborator continuă însă, iar concluziile finale vor putea fi trase de-abia în cursul zilei de astăzi.
Responsabili din cadrul DSP Suceava au explicat ieri că suspiciunea de Salmonella a fost ridicată în timpul analizării unei probe biologice recoltate de la o pacientă, însă prezenţa acestui microb nu a fost deocamdată confirmată, investigaţiile de laborator fiind încă în lucru. Cert este că testele efectuate pe probele recoltate din mâncarea servită turiştilor sâmbătă dimineaţă la micul dejun şi despre care se credea că ar fi contaminată, respectiv omletă, telemea de vacă, salam şi ceai au ieşit corespunzătoare, nefiind semnalată prezenţa vreunui germene care să fi stat la baza îmbolnăvirilor. Specialiştii în sănătate publică aşteaptă acum şi rezultatele analizelor efectuate pe probele biologice recoltate de la cele patru bucătărese ale pensiunii care au pregătit mâncarea, teste care vor fi gata în cursul zilei de astăzi.
Ce spun analizele despre mâncarea servită turiştilor la pensiune
„Regula spune că agentul patogen responsabil de apariţia unei toxiinfecţii alimentare trebuie să se găsească şi în alimente şi în probele biologice recoltate de la pacienţi şi angajaţi. Deocamdată, ştim sigur că mâncarea a fost bună. Pe de altă parte, documentele de provenienţă a alimentelor care ne-au fost puse la dispoziţie d