Pacienţii care au asigurare de sănătate la stat se vor putea trata în orice ţară a Uniunii Europene din luna octombrie. Atunci intră în vigoare o directivă a UE care va da dreptul tuturor bolnavilor din uniune să aleagă statul în care să primească îngrijirile medicale de care au nevoie. Atenţie, însă, costurile intervenţiilor vor fi decontate, pentru români, la valoarea din ţară a tratamentelor.
Prevederile directivei europene 24 din 2011 se aplică începând cu 25 octombrie şi nu includ transplantul de organe, operaţiile de înfrumuseţare şi băile termale.
După intrarea în vigoare a directivei, fiecare stat trebuie să o transpună în legislaţia proprie şi să stabilească şi un termen de rambursare a cheltuielilor, iar pentru aceasta, fiecare stat trebuie să aloce sume importante speciale în vederea decontării tratamentelor. Potrivit preşedintelui CNAS, Cristian Buşoi, în prezent România decontează anual 65 de milioane de euro pentru tratamentele în străinătate ale pacienţilor săi, aprobate numai în cazul bolilor rare, costisitoare.
Bolnavii nu vor avea nevoie de nicio aprobare a statului român pentru a alege să se trateze în ţările europene, dar vor fi nevoiţi să deţină suficienţi bani pentru a achita integral facturile medicale, urmând ca, la revenirea în ţară, să le fie decontate cheltuielile la valoarea din România. Cum puţini pacienţi îşi pot permite luxul de a se trata în străinătate, directiva nu îi ajută decât pe cei cu bani.
Iată mai multe exemple de costuri ale serviciilor medicale. Din cei 450 de euro pentru un RMN cerebral la Viena, statul îi da înapoi pacientului român doar 112 euro, relatează stirileprotv.ro.
Pentru o intervenţie chirurgicală de glaucom la Spitalul General din Viena, pafientul român va avea de achitat peste 1.600 de euro, iar în ţară îi vor fi decontaţi aproximativ 600 de euro.
De 34 de ori mai puţini bani