Românii nemulţumiţi de cum au fost botezaţi îşi pot lua un nume nou, în două luni. Trebuie să aibă însă un motiv întemeiat şi un cazier curat. Cu 500 de lei, poate fi schimbat atât numele mic, cât şi cel de familie.
Peste 2.000 de români au scăpat, anul trecut, de nume ridicole, indecente sau prea lungi. Schimbarea numelui pe cale administrativă trebuie să aibă la bază un motiv temeinic, iar cererea trebuie să fie rezonabilă: nu te poţi numi Napolen, dar nici Ponta sau Băsescu, fără acordul acestora. Poţi căpăta nume de sfânt, dar nu poţi fi Dumnezeu.
Botezat „Romică” de bunici
Puţini dintre românii nemulţumiţi de numele primit la naştere ştiu că au posibilitatea legală să şi-l schimbe. Pe Andreea, o bucureşteancă de 28 de ani, a ajutat-o faptul că a terminat Dreptul. „Am studiat Ordonanţa 41/2003 şi am zis să profit de prevederea conform căreia cei cu nume format din expresii urâte, cum e şi cazul meu, îşi pot alege unul nou. Aşa că am depus o cerere în care motivam că actualul nume va constitui un impediment în cariera de avocat. Un şef de la Serviciul de Evidenţă a Populaţiei mi-a sugerat să iau numele de dinainte de căsătorie al mamei, dar m-am opus, pentru că nu-mi plăcea.” Noul nume păstrează doar iniţiala celui vechi.
Pe un forum de specialitate, Liliana caută o soluţie pentru soţul său Romică. „A fost botezat aşa de bunică-sa, pentru că i s-a părut ei frumos. Eu îi spun Romi ca să îi mai îndulcesc necazul. L-am cunoscut acum 30 de ani şi miaduc aminte ce necăjit era de prenumele lui”.
Alţi români vor să-şi schimbe semn răzbunare dau o palmă onorifică rudelor. Deşi bunicii mei au deţinut mai multe proprietăţi, eu nu am nimic”, spune şi Cristian N., 32 de ani.
Familia Găleată
Cele mai frecvente situaţii care impun „corecţii”, spun autorităţile, sunt acelea când: „numele e format din expresii indecente, ridicole, ori nume de b