Departamentul american de justiţie a lansat o anchetă preliminară în industria depozitelor de metale în urma unor plângeri că firmele de depozitare deţinute de băncile de pe Wall Street şi de marii traderi au majorat nejustificat preţurile.
Departamentul a cerut de la cel puţin două companii care deţin depozite informaţii legate de activităţile acestora despre care clienţii industriali spun că au provocat lipsuri în aprovizionare şi costuri suplimentare de miliarde de dolari, au declarat pentru agenţia Thomson Reuters două surse apropiate situaţiei. Potrivit unei a treia surse, procurorii au cerut informaţii şi cel puţin unui consumator industrial de metale.
Ancheta vine după ce utilizatorii de aluminiu precum Coca-Cola s-au plâns ani de zile de practicile firmelor de depozitare. Goldman Sachs, una dintre cele mai mari bănci de pe Wall Street, a asigurat săptămâna aceasta că subsidiara prin care desfăşoară operaţiuni de depozitare nu a „umflat“ preţurile şi nu a încălcat nicio lege.
Industria de profil ar putea deveni subiectul unei alte investigaţii, a Comisiei pentru Comerţul cu Materii Prime, care săptămâna trecută le-a cerut firmelor de depozitare să nu distrugă niciun document legat de afacerile lor.
„Departamentul de justiţie a deschis tirul întrebărilor pentru a evalua dacă va trebui să acţioneze în continuare“, a afirmat una dintre surse. Oficialii au refuzat să comenteze informaţiile obţinute de Reuters şi la fel au făcut şi Goldman Sachs, JPMorgan Chase, Glencore Xstrata şi Trafigura, companii care în ultimii trei ani au achiziţionat depozite mari de metale. Până în prezent nu există acuzaţii oficiale privind activităţile ilegale ale depozitelor.
Avocaţii au explicat că autorităţile vor lansa o anchetă oficială dacă găsesc dovezi de încălcare a legii.
Investigaţia a fost demarată în condiţiile în care operaţiunile