Autorităţile statului susţin că populaţia va avea parte de o scădere a plăţilor pe care trebuie să le facă pentru energia electrică, dar furnizorii şi distribuitorii de utilităţi le contrazic. Celebrele certificate verzi, care au dus la costuri sensibil mai mari pentru consumatori, au ajuns mărul discordiei în toată afacerea, făcându-l pe ministrul delegat pentru Energie să spună şi ce nu este cazul. În rest, se aşteaptă la o scumpire foarte mică a preţului gazelor naturale din producţia internă.
Prevederile ordonanţei de urgenţă care modifică schema de sprijin pentru energia regenerabilă se aplică din 1 iulie, deşi actul normativ nu a fost notificat Comisiei Europene, ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niţă. “Am trimis notificare informală în 17 iulie către Consiliul Concurenţei, dar să vedem dacă notificăm toată legea sau doar partea care vizează marii consumatori”, a declarat Niţă, într-o conferinţă pe teme de energie, informează Mediafax.
Guvernul nu a notificat Comisia Europeană în legătură cu schimbarea Legii energiei regenerabile, deşi ministrul Niţă spunea în luna mai că “în mare” Comisia a fost de acord cu schimbările legislative. “CE a apreciat că legea a fost în dezbatere, că ne-am consultat cu ei, în mare a fost de acord cu propunerile noastre”, a spus Niţă la 23 mai.
Pe 24 mai, Comisia Europeană anunţa că, până la acea dată, nu se primise nici o prenotificare. Reprezentanţii Comisiei au spus că anunţul făcut de Niţă în luna mai este incorect, lipsind notificarea.
Guvernul a decis, la începutul lunii iunie, să amâne acordarea unor certificate verzi, din sistemul de susţinere a energiei din surse regenerabile, ca urmare a costurilor foarte mari înregistrate de consumatori în urma aplicării acestor subvenţii.
Se caută soluţii
Ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niţă, a declarat că are în plan micşorarea