Cafeaua si ceaiul sunt cele mai consumate bauturi din lume, dupa apa. Folosite intr-un ritm exagerat, ele sunt considerate nocive, provocand stari de nervozitate si fiind contraindicate in cazul unor afectiuni psihice sau cardiace. Cele doua bauturi au insa calitati nebanuite, putand preveni si chiar ameliora unele afectiuni.
Cafeaua contine o cantitate mare de cofeina, substanta de la care deriva si numele bauturii.
Spre exemplu, o ceasca de cafea de 60-100 ml contine 50-150 mg cofeina. Consumata echilibrat, cafeaua este un euforizant, tonic cardiac si stimulent al sistemului nervos, mai ales pentru cei care depun destul de mult efort intelectual. In schimb, ceaiul, care contine o substanta asemanatoare cofeinei, are un rol stimulant insa intr-o mai mica masura, dar numai atunci cand este baut in cantitati mari (1 l ceai zilnic).
Cafeaua previne imbatranirea, continand o serie de substante care au rolul de regenerare si tonifiere a celulelor. In plus, cafeaua este recomandata in cazul durerilor de cap, fiind un bun analgezic si intarind efectul paracetamolului sau al aspirinei. Ceaiul are rolul de prevenire si ameliorare a bolilor cardiace. Pentru asemenea situatii se recomanda sa se consume ceaiul dupa 24 ore de la fierbere.
Si ceaiul, si cafeaua au efecte secundare.
In momentul in care cele doua bauturi au inceput sa fie consumate in cantitati exagerate pot produce iritatii ale intestinelor, palpitatii, stari de insomnie si de nervozitate. Pentru a nu se ajunge in asemenea situatii se recomanda maxim trei cani de cafea pe zi de cate 50 ml sau trei de ceai de cate 150 ml. In plus, atunci cand cafeaua si ceaiul sunt consumate in exces, substantele detinute de acestea duc la ingalbenirea dintilor si faciliteaza aparitia cariilor.
Ceaiul si cafeaua fac in asa fel incat arderea caloriilor sa fie mai rapida, pentru o temperatura si u