Efectul imediat al deciziei PRO TV de a percepe cablistilor tarife de retransmisie poate sa fie cresterea preturilor la abonamentele de televiziune prin cablu, considera vicepresedintele Consiliului Concurentei, Mircea Valentin. O alternativa care ar diminua acest impact ar fi ca posturile operate de ProTV sa fie incluse intr-un pachet separat si fiecare abonat sa aiba libertatea de a cumpara acest pachet, apreciaza acesta pe marginea masurii anuntate joi de catre acest radiodifuzor. Reglarea relatiilor dintre televizuni si operatorii de cablu prin acorduri directe va putea oferi o imagine mai corecta a valorii de piata de care se bucura fiecare televiziune. Pro TV a instiintat joi CNA ca iese din grila "must carry", adica din lista posturilor libere la retransmisie pe care operatorii de cablu trebuie sa le distribuie, fapt care inseamna ca firmele de cablu trebuie sa ceara acordul Pro TV pentru a retransmite postul si sa plateasca pentru a-l putea retransmite catre abonati.
Contactat de HotNews.ro in legatura cu decizia anuntata joi de PRO TV, Mircea Valentin, vicepresedintele Consiliului Concurentei, si-a exprimat un punct de vedere legat de modul cum aceasta masura ar putea afecta piata si consumatorii de televiziune:
"Decizia PRO TV va produce mutatii majore in piata. Must-carry este un beneficiu al Legii audiovizualului si desigur ca ProTV poate renunta la acesta, cu consecinta ca retransmitatorii nu vor mai fi obligati sa preia acest post, iar raporturile dintre postul TV si cablisti se vor regla pe baza exclusiv comerciala.
In definitiv, posturile comerciale, cum este ProTV, nici nu ar fi trebuit sa beneficieze de must-carry, care se aplica in general posturilor de televiziune publice (necomerciale) sau programelor TV cu profil cultural, religios ori in limbile minoritatilor nationale. Exista si in prezent, in Romania, posturi