Doi profesori ieşeni s-au „calificat“ pentru o astfel de slujbă la examenul de definitivat dat zilele trecute. Alţi 23 mai au o singură şansă de a se putea titulariza vreodată în învăţământ. Examenul de definitivat poate fi dat doar de trei ori. Şefa IŞJ Iaşi critică voalat ridicarea pragului de la definitivare din acest an, de la nota minimă 7 la 8.
23 de profesori din cei 158 care au picat în această sesiune examenul de definitivare în învăţământ mai au dreptul să-l susţină o singură dată. Dacă nici la a treia încercare nu vor lua notă de promovare, aceştia vor rămâne în sistem cu statutul de suplinitori. După această sesiune şi-au epuizat toate şansele de a obţine definitivarea în învăţământ numai două cadre didactice, de la Şcolile din Slobozia (Voineşti) şi Domniţa (Ţibana). Alţi trei profesori, din Heleşteni, Hărmăneştii Vechi şi Costuleni, au ratat de două ori promovarea examenului, iar în această sesiune au absentat. „Cei care nu reuşesc să promoveze în trei sesiuni au dreptul să rămână în sistem, dar fără a se putea titulariza. Rămân în învăţământ ca suplinitori, cu statutul veşnicului debutant, până se găsesc profesori cu toate drepturile care să-i înlocuiască. Evident că este o soluţie defavorabilă sistemului, având în vedere că, dacă nu reuşesc de trei ori, înseamnă că nu sunt foarte bine pregătiţi. Mai sunt, din experienţa anilor trecuţi, unele persoane care aduc nişte justificări, de exemplu certificate medicale ce probează o stare de sănătate precară, persoane care mai pot obţine cu dispensă o a patra sesiune. Se poate merge şi pe o astfel de variantă, chiar dacă rar. Au fost precedente în anii anteriori“, a subliniat Camelia Gavrilă, şefa Inspectoratului Şcolar Judeţean.
Ministrul se gândeşte la Finlanda
Ea a adăugat că are o rezervă în a face judecăţi radicale în legătură cu rata modestă de promovare din acest an (49,19%), întrucâ