Cea mai nouă metodă de screening a cancerului la sân este disponibilă şi în România. HALO este un test simplu, dar care poate salva vieţi.
Cancerul mamar este cel mai frecvent tip întâlnit la femei şi reprezintă 26% din toate formele de cancer care le pot afecta pe acestea. Deşi acest tip de cancer determină, la femei, rata cea mai mare de mortalitate în toată lumea, ţine numai de noi să prevenim situaţiile extreme.
Examen al secreţiei mamare
"Testul Papanicolau HALO pentru sân este prima şi unica metodă complet automatizată, noninvazivă pentru screening şi monitorizarea femeilor asimptomatice de orice vârstă. Testul are acelaşi rol în depistarea cancerului la sân precum testul Babeş-Papanicolau pentru cancerul de col uterin. Acesta presupune efectuarea unui examen citologic al secreţiei mamare pentru depistarea precoce a anomaliilor celulare premaligne sau maligne", explică dr. Elena Claudia Teodorescu, managerul Clinicii Donna Medical Center.
Complet nedureros
HALO utilizează o tehnologie de ultimă generaţie pentru a preleva o cantitate mică de fluid din mamelon, rapid şi cu un disconfort minim. "Dispozitivul utilizează o combinaţie de căldură, sucţiune şi masaj pentru a extrage fluid mamelonar ductal, întregul proces fiind nedureros", afirmă dr. Teodorescu.
Când şi cui se recomandă
- Femeilor până în 25 de ani
- Femeilor care alăptează şi la şase luni după perioada de alăptare
- Femeilor cu implant mamar
Evaluare suplimentară
"Luând în considerare şi istoricul pacientei, medicul trebuie să-i facă şi o analiză a stilului de viaţă. De asemenea, când există suspiciuni, se poate recurge şi la investigaţii de imagistică. Dacă radiologul nu găseşte nimic suspect după examenele de specialitate, continuaţi să efectuaţi anual testu