Primăriile din Gorj vor avea de furcă de aici în colo. În doar şase luni, nişte comisii locale nou-înfiinţate trebuie să facă ordine, la milimetru, în toate tarlalele, pentru a se şti cine a primit pământ, cine mai are de primit, care este rezerva în natură.Acest lucru a creat nemulţumiri în rândul primarilor. Unele primării au fost nevoite să contracteze personal de specialitate pentru întocmirea ortofotoplanului. Altele nu îşi permit să cumpere acest program care costă zeci de mii de lei.
Conform Legii nr. 165 din 2013 privind finalizarea procesului de restituire, în natură sau prin echivalent, a imobilelor preluate în mod abuziv în perioada regimului comunist, toate primăriile trebuie să facă analiza suprafeţelor şi imobilelor care au mai rămas de restituit proprietarilor. Apoi se întocmeşte o situaţie centralizată cu cererile de restituire nesoluţionate şi a inventarului terenurilor care pot fi retrocedate. Practic, în numai şase luni, primarii vor trebuie să realizeze ceea ce nu sa reuşit în ultimii 23 de ani: să facă ordine în registrele funciare. “Conform acestei legi, până la sfârşitul anului se suspendă activitatea de emitere de titluri, de punere în posesie cu scopul de a stabili ce s-a dat şi ce mai este de dat. În perioada 1 ianuarie 2014-1 ianuarie 2016 trebuie să se dea totul. Primăriile trebuie să verifice, să poziţioneze pe plan toate terenurile cu ajutorul personalului de specialitate”, a declarat Liviu Diaconescu, şef Serviciu Verificarea Legalităţii Actelor.
Duc lipsă de specialişti
Punerea în aplicare a legii presupune angajaţi specialişti în măsurători topografice, terenurile nefiind măsurate, însă primăriile nu dispun de aşa ceva. “Practic, o parte din reglementări trebuiau să fie făcute de la început, de când s-a început cu retrocedarea. În acelaşi timp este binevenită pentru că stabilesc nişte paşi clari care trebuie urma