Guvernul a dat unda verde pentru disponibilizarea a mii de angajati ai statului. In plus, peste 60.000 de posturi bugetate, dar neocupate, vor fi scoase din schema, spre disperarea celor care isi cautau in loc de munca mai bun. Anuntul a declansat o adevarata “vanatoare de vrajitoare” in institutiile statului.
Nimeni nu stie, in acest moment, cu exactitate, cati oameni isi vor pierde locurile de munca si care sunt criteriile pe baza carora vor fi operate disponibilizarile de personal.
Presa locala relateaza ca disponibilizarile ar fi mai numeroase decat cele asumate oficial de Guvern. Surse din administratia locala au declarat ca listele de disponibilizari se fac intr-o discretie totala, fiindca se desfiinteaza cateva posturi ocupate de la fiecare institutie, in acest fel neaparand o masa critica de nemultumiti.
„Stim deocamdata ca reducerea de personal ce va fi operata curind va fi de 4 procente. Ramine de vazut ce se va intimpla spre sfirsitul anului, dar speram ca lucrurile sa nu fie atit de grave, pentru ca altfel va fi foarte dificil pentru noi sa ne descurcam, mai ales daca vor pleca unii specialisti de valoare“, a declarat medicul Dan Morenciu, directorul DSP Neamt, citat de Monitorul de Neamt.
La nivel oficial, potrivit Agentiei Nationale a Functionarilor Publici, urmeaza sa fie disponibilizati 2.800 de angajati din 11 ministere si Secretariatul General al Guvernului si vor fi eliminate posturile neocupate din administratia locala – aproape 60.000.
Ordonanta de Urgenta nr. 77/2013, adoptata de Guvernul Ponta la sfarsitul lunii iunie, prevede, in general, desfiintarea posturilor vacante din administratia centrala si locala precum si concedierea a 4% dintre angajatii din Ministerul Agriculturii, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Dezvoltarii Regionale, Ministerul Economiei, Ministerul Educatiei N