Există mii de ingrediente care se regăsesc în alimentaţia noastră care nu sunt, propriu-zis, de mâncat. De la arome şi coloranţi artificiali, până la componente al căror nume este imposibil de pronunţat, ingredientele brioşelor, îngheţatei sau chiar piureului de cartofi sunt orice altceva, numai mâncare nu.
Afinele care nu sunt afine
Pe ambalajul produselor ambalate care pretind că au în compoziţie afine, rareori se găsesc, cu adevărat, afinele pe care le putem culege noi înşine din pădure. Este foarte interesant cum un fruct poate fi „falsificat“, secretul fiind puţină dextroză, nişte făină, o picătură de acid citric, gumă de celuloză, maltodextrină, arome artificiale, două tipuri de albastru, o parte de roşu şi gata.
Culoarea roşie, care se regăseşte şi în iaurturile cu fructe, este dată de carmin, un aditiv alimentar natural, deoarece este făcut prin zdrobirea gândacilor numiţi coşenilă (acest aditiv se mai regăseşte pe etichete şi sub numele de E120).
Ciocolata care nu este ciocolată
Biscuiţii cu fulgi de ciocolată şi chiar şi cerealele „aromate“ cu ciocolată sunt de-a dreptul praf în ochi. Ce înseamnă „cu aromă de ciocolată“? Păi... fără ciocolată. Ciocolata ar trebui să conţină, în primul rând, unt de cacao. Însă producătorii folosesc uleiuri şi grăsimi mai ieftine ca substituenţi, cum ar fi uleiul de palmier parţial hidrogenat, potrivit „Huffington Post“. Or, se ştie deja că uleiurile hidrogenate sunt extrem de nocive pentru sistemul cardiovascular.
Ouă care nu sunt ouă
Ouăle reprezintă un singur ingredient, însă ca să le înlocuieşti ai nevoie de alte 20. Din fericire se începe cu ouăle. Din nefericire, de aici încolo totul o ia razna: următorul ingredient de pe spatele produsului este un amestec patentat de „arome naturale“ care doar invocă gustul de ou.
@