Societatea românească nu este străină de comportamentele discriminatorii, indiferent care este detaliul care ne face să discriminăm: etnia, genul, limba utilizată, sărăcia, o problemă de sănătate etc. Copiii romi sunt, din păcate, ţintele favorite ale comportamentului discriminatoriu.
Nu ne place când un copil rom este coleg cu copilul nostru, devenim vigilenţi când la locul de joacă al copiilor noştri sunt şi copii romi, întoarcem capul în maşina care staţionează la semafor pentru a nu vedea copiii romi care cerşesc la fereastră etc. Căutăm în minte tot felul de exemple de viaţă, trăite de noi sau de alţii, tot felul de stereotipuri solide în sistemul de credinţe al fiecăruia care să justifice discriminarea. Iată câteva dintre ele.
Copiii romi sunt murdari. În realitate, toţi copiii au nevoie să fie învăţaţi să se îngrijească, să îşi însuşească regulile de igienă corporală, să se îmbrace potrivit sezonului şi contextului. Orice copil care nu primeşte îndrumare şi sprijin pentru a învăţa astfel de abilităţi va fi murdar şi neîngrijit, indiferent de etnie!
Copiii romi sunt hoţi. Există o perioadă în dezvoltarea copiilor când iau şi folosesc obiecte care nu le aparţin fără să ceară voie. Este momentul în care părinţii le explică acestora că nu este un comportament potrivit şi îi învaţă să ceară permisiunea înainte de a lua un obiect. Orice copil care nu primeşte îndrumare şi sprijin pentru a învăţa ce este furtul şi cum trebuie să procedăm atunci când ne dorim ceva, va fura, indiferent de etnie!
Copiii romi sunt cerşetori. Cerşetoria este o formă de exploatare a copilului prin muncă, ce încalcă drepturile acestuia la protecţie, educaţie, sănătate. Dacă un copil rom cerşeşte pe stradă, înseamnă că un adult l-a constrâns să fie acolo, în loc să îl trimită la şcoală sau la joacă. Orice copil care cerşeşte este o