Fondul Proprietatea (FP) nu este de acord cu divizarea Hidroelectrica şi nici cu fuziunea unei părţi din această companie cu CE Oltenia. Fondul consideră că singura alternativă a companiei nu este fuziunea, ci restructurarea.
Hidroelectrica şi-a schimbat statutul pentru a permite divizarea companiei. Laurenţiu Ciurel, directorul CEO, spunea că în toamnă ar fi demarat procesul de fuziune între partea termo şi hidro. „Fondul Proprietatea consideră că nu există soluţii alternative la restructurare şi nu este de acord cu divizarea Hidroelectrica. Credem că, în actuala structură, CE Oltenia poate deveni un concurent puternic pentru alţi producători de electricitate, dacă managementul ia măsurile extrem de necesare de reducere a costurilor“, a transmis Fondul Proprietatea la solicitarea Pandurul.
Fondul mai spune că doar după restructurare CE Oltenia va deveni o companie competitivă. „Considerăm ca, în condiţiile in care societatea se va restructura în sensul creşterii flexibilităţii şi reducerii costurilor, perspectivele CE Oltenia vor fi pozitive şi aceasta îşi va putea consolida poziţia de jucător important pe piaţa energiei din România“, a declarat Greg Konieczny, Manager de Fond al Fondului Proprietatea.
12 mii de concedieri?
Autorităţile locale şi centrale au declarat de mai multe ori că o parte din Hidroelectrica va fuziona cu CE Oltenia creând în acest fel acel mix de energie. Între timp, Guvernul promovează Legea Holdingului, ce va duce la crearea mai multor companii energetice.
Până atunci, sindicatele şi administraţia declară că Fondul Proprietatea cere mii de disponibilizări la CE Oltenia. Compania a anunţat că începând cu anul viitor va da afară câte 500-600 de persoane pe an, timp de patru ani. În acelaşi timp, spune liderul Ion Ruşeţ, Fondul Proprietatea ar fi cerut concedierea a 8000 de persoane. Dar, tot Ion Ruşeţ spune că num