Sute de clase ar putea fi desfiinţate şi zeci de dascăli ar putea rămâne fără un loc de muncă. Totul din cauza cifrelor „umflate“ de către directorii de şcoli, dar şi a abandonului şcolar după clasa a VIII-a, arată specialiştii.
Din cele peste 184.000 de locuri disponibile în liceele din ţară pentru anul şcolar 2013-2014, anticipate de directori şi aprobate de inspectorate şi de Ministerul Educaţiei, aproape 38.000 au rămas neocupate şi după a doua etapă a repartizării elevilor, care s-a încheiat joi.
Inspectorii din ţară estimează că vor fi nevoiţi să desfiinţeze sute de clase şi, ca atare, vor reduce şi normele didactice, fapt care îi va afecta în special pe suplinitori, dar şi pe mulţi titulari care vor rămâne cel mai probabil fără contract din septembrie.
Aproape 100 de clase ar putea fi desfiinţate în Capitală
În Bucureşti au rămas cele mai multe locuri libere (2.800), astfel că între 75 şi 115 clase de a IX-a ar putea fi desfiinţate din toamnă, şi până la 150 de norme reduse, în special în liceele tehnologice, a anunţat ieri inspectorul general şcolar al Capitalei.
„După o primă analiză pe care am făcut-o, am constatat că din toamnă ar putea dispărea între 75 şi 115 clase din învăţământul tehnologic, aceasta implicând reducerea până la 150 a normelor pe discipline tehnologice”, a spus Trăistaru, citat de Mediafax.
Trăistaru a adăugat că ISMB va face o altă analiză pe 2 august, când va putea şti exact câte clase nu au elevi şi ar trebui desfiinţate, dar şi câţi dascăli vor fi în plus, pe discipline, primii vizaţi de restrângeri fiind suplinitorii.
Restrângeri de activitate pentru dascălii din ţară
Situaţia este similară şi în alte judeţe din ţară, unde sute sau mii de locuri la licee au rămas neocupate. De exemplu, în Prahova, unde până acum au rămas 1.400 de locuri neocupate, oficialii prognozează că vor rămâne c