Proaspat numit in influenta functie de presedinte al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, fostul europarlamentar Cristian Busoi pare a fi un politician cu relatii in intreg spectrul politic. Fost consilier al premierului Calin Popescu Tariceanu, Cristian Busoi a fost doctorandul presedintelui comisiei prezidentiale pentru Sanatate, prof. Cristian Vladescu, si a insarcinat un fost membru PDL, pe Cristian Careba, sa conduca departamentul de audit intern al CNAS. Cristian Busoi vorbeste, intr-un interviu HotNews.ro, despre toate aceste relatii, importante pentru noul sau rol, si este pus in fata intrebarii unui asigurat nemultumit: „Pe cine sa dau in judecata?”
V.M.: Este sistemul medical de stat in pragul falimentului?
Cristian Busoi: Nu. Un raspuns foarte sincer: in niciun caz. Suntem in fata celui mai mare buget pe care l-a avut sanatatea dupa 1990. Sunt aproape 5 miliarde de Euro doar bugetul CNAS. Sigur e o situatie speciala pentru ca trebuie sa inchidem niste plati restante si sa respectam Directiva combaterii platilor intarziate si, mai ales, legea romaneasca prin care facturile trebuie platite la 60 plus 30 de zile. Avem intentia ca din august sa incepem sa aplicam ad literam aceste prevederi.
V.M.: Aveti bani sa faceti asta?
Cristian Busoi: In acest moment exista fondurile necesare. Ar mai fi nevoie de unele ajustari. Incercam sa le facem in interiorul actualului buget. Daca cumva ne vom impotmoli, vom putea anunta public. Intentia noastra este sa aplicam ad literam prevederile Contractului Cadru, legii 72 si intelegerea cu institutiile internationale.
V.M.: Cum sa denumim realitatea in care asiguratul roman, atunci cand ajunge in spital, este trimis sa-si cumpere medicamente din banii lui, materiale sanitare din banii lui? Daca nu e faliment, sa-i spunem hotie atunci?
Cristian Busoi: Nu. Aici vorbim de pro