Statistica incendiilor arată că, anual, o dată cu apariţia temperaturilor caniculare creşte şi numărul de incendii, în special în zona forestieră şi de agrement, dar şi în sectorul industrial. În perioadele de caniculă şi secetă prelungită arderea miriştii, vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale este interzisă. În celelalte perioade, aceste operaţiuni se execută numai după obţinerea permisului de lucru cu focul de la primăria localităţii şi a acordului de la Agenţia de Mediu şi cu respectarea următoarelor reguli: izolarea zonei de ardere faţă de drumuri, construcţii, instalaţii, păduri, culturi agricole prin executarea de fâşii arate, efectuarea arderii doar ziua şi în condiţii meteo fără vânt şi asigurarea până la finalizarea arderii a personalului de supraveghere şi stingere a eventualelor incendii.
Atenţie la instalaţiile electrice
În perioadele cu temperaturi ridicate sunt utilizate intens aparate electrice de tipul aer condiţionat şi ventilatoare, pentru a reduce efectul caniculei asupra oamenilor. Această aparatură solicită instalaţiile electrice generând risc de incendiu. Pentru evitarea incendiilor respectaţi următoarele reguli: nu utilizaţi aparate electrice, cabluri electrice, prize, întrerupătoare, dispozitive de protecţie cu defecţiuni sau cu improvizaţii, nu folosiţi siguranţe fuzibile supradimensionate prin înlocuirea cu liţă a fuzibilului calibrat şi nu suprasolicitaţi reţeaua electrică prin folosirea simultană a mai multor receptori. Furtunile, o altă problemă
O caracteristică a perioadelor caniculare o constituie manifestarea cu intensitate a unor fenomene meteo extreme ce pot pune în pericol atât viaţa cât şi bunurile cetăţenilor. În ultima perioadă pe continentul european şi în România, furtunile şi fenomenele extreme caracteristice acestora au făcut o mulţime de victime şi au generat pagube materiale foarte mari.
Atenţi