Anul acesta, mii de angajaţi din companiile publice ar urma să îşi piardă locul de muncă. De asemenea, de la Hidroelectrica, Oltchim au fost deja concediaţi peste 1.000 de salariaţi, număr care se adaugă concedierile care erau deja în grafic în alte sectoare, în special în energie.
În timp ce companiile de stat se restructurează, sectorul administraţiei publice rămâne cu personal în exces. Cel mult 2.800 de posturi ocupate vor fi desfiinţate până la finele anului, a spus zilele trecute premierul Victor Ponta. Zece ministere ar trebui să îşi reducă locurile de muncă cu circa 4%, însă este vorba în special de desfiinţarea posturilor neocupate.
De altfel, 2012 şi 2013 au fost cei mai slabi ani din punct de vedere al restructurării sectorului administraţiei publice. Dacă numărul funcţionarilor a scăzut de la 1,39 milioane, la începutul lui 2009, până la 1,2 milioane la începutul lui 2012, dispărând 200.000 de posturi ocupate, în perioada ce a urmat evoluţia a fost mult mai lentă. Astfel, în 2012 şi primul trimestru din 2013 numărul salariaţilor din administraţia publică a scăzut cu numai 10.000, potrivit datelor Hotnews.
Presiune pe buget
Pentru bugetul de şomaj, valul mare de concedieri va fi o sarcină împovărătoare.
De regulă, compensaţiile pe care le primesc disponibilizaţii constau în salarii compensatorii, care ajung, la Poşta Română, de exemplu, şi până la 30 de salarii medii per disponibilizat, pentru o vechime de peste 30 de ani în companie. Potrivit OUG 36/2013, în funcţie de prevederile contractului colectiv de muncă, disponibilizaţii pot primi şi şomaj, 12 luni, şi venituri în completare, 24 de luni.