Atenţiile cu care firmele de medicamente, fie că vorbim de producători sau de distribuitori, nu sunt doar folclor. Ca să prescrie cu elan, medicii sunt răsplătiţi sub diverse forme, care merg de la instrumente medicale, flori şi plata consumaţiei la restaurant, până la autoturisme şi chiar excursii în destinaţii exotice, mascate sunt forma congreselor ştiinţifice.
De o astfel de privelişte ajung să se bucure doctorii la congresele la care ar trebui să se pună la curent cu ultimele noutăţi medicale din domeniul lor
Sursa: Shutterstock
Sursa: Shutterstock
Până să primească maşini sau excursii scumpe, la care îşi iau de regulă şi familia, medicii sunt „tatonaţi”. Sunt scoşi la restaurante, unde li se ridică în slăvi produsul X, iar în funcţie de volumul prescris, se caută recompense pe măsură. Companiile farmaceutice reuşesc să fenteze foarte bine codurile de etică, care fixează limite şi aşa foarte generoase. Cât de obiectiv mai poate fi însă un medic pentru care producătorii sunt o sursă constantă de venit?
Ultimul scandal de acest gen vine din China şi vizează gigantul GlaxoSmithKline. După ce ar fi oferit „cadouri” de jumătate de milion de dolari medicilor, spitalelor şi oficialilor din Ministerul Sănătăţii, vânzările companiei au crescut spectaculos faţă de cele de pe alte pieţe emergente.
EXCLUSIV PRINT. Citiţi mâine, numai în ediţia tipărită a zirului „Evenimentul zilei” o o anchetă despre modul în care medicii ajung „să ne îndoape” nejustificat cu pastile, pentru a obţine beneficii din partea firmelor de medicamente.
Vă prezentăm mărturii ale surselor din industria farma, dar şi documente care dau în vileag tacticile subtile ale companiilor şi sumele concrete pe care le plătesc medicilor pentru flori, consumaţie la restaurant, sponsorizări pentru congrese, dar şi destinaţiile alese pentru astfel de sindrofii medical