În satul Adrian, judeţul Satu Mare, un investitor sătmărean a creat o adevărată comoară: o bază genetică pentru sturioni- cea mai valoroasă specie de peşte, care produce celebrele icre negre şi care, după ce a supravieţuit peste 200 de milioane de ani tuturor catastrofelor naturale, este azi ameninţată de mâna omului prin pecuitul excesiv practicat în ultimii ani în România. “Responsabilul“ acestei mine de aur este Ioan Ghere.
La marginea satului Adrian din judeţul Satu Mare se află una dintre puţinele ferme de sturioni din ţară. De aici vor pleca, spre mesele bogaţilor din întreaga lume, celebrul caviar, acele icre negre delicioase, extrem de scumpe. Pentru o sută de grame preţul ajunge şi la 50 de euro, dar şi la 500 de euro, la şeici, o nimica toată pentru bogătaşi, însă o avere pentru oamenii de rând.
Investitorul, Ioan Ghere, a creat o adevărată comoară: o bază genetică pentru sturioni- cea mai valoroasă specie de peşte, care produce celebrele icre negre şi care, după ce a supravieţuit peste 200 de milioane de ani tuturor catastrofelor naturale, este azi ameninţată de mâna omului prin pecuitul excesiv practicat în ultimii ani în România.
În ferma de creştere intensivă a sturionilor, care vor ajunge în câţiva ani pe mesele restaurantelor de lux din Europa, au fost investiţi 5,3 milioane de euro . Investiţia a fost realizată de societatea Piscicola SA, în satul Adrian, din judeţul Satu Mare, din fonduri europene. „Ferma deţinută de mine era constituită din 15 hectare de luciu de apă, dar a ajuns, în urma investiţiei, la o suprafaţă de 311 de hectare“, susţine Ioan Ghere. Conducerea societăţii a creat la Adrian un sistem de creştere intensivă pentru câteva din cele mai valoroase specii de peşte. Cele mai bune pieţe de desfacere sunt în Rusia, dar şi în statele arabe, unde şeicii plătesc şi 5.000 de euro pentru 1 kilogram de caviar.
În cad