Coreea de Nord îşi lustruieşte armele, tancurile şi rachetele pentru o defilare militară de proporţii gigantice, care se va desfăşura sâmbătă la Phenian cu ocazia împlinirii a 60 de ani de la sfârşitul Războiului din Coreea, încheiat în 1953 cu un armistiţiu. Sursa: ReutersSursa: ReutersSursa: Reuters
1 /.
Armistiţiul din 27 iulie 1953 a pus capăt celor trei ani de lupte sângeroase care au devastat Peninsula Coreeană, scindată în Nordul comunist aliat cu Beijing şi Moscova şi Sudul capitalist aliat cu Washington.
Separate printr-o linie de demarcaţie cu sârmă ghimpată, turnuri de pază şi mine, cele două Corei s-au îndepărtat una de alta, de atunci, în toate privinţele: politic, social şi economic.
Frontiera trasată de Naţiunile Unite în 1953 - contestată de Phenian - este aproape aceeaşi ca înainte de război. Cu toate acestea, Coreea de Nord sărbătoreşte ziua semnării armistiţiului drept o “zi a victoriei" într-un “război de eliberare a patriei", scrie AFP, preluată de Agerpres.
Ediţia din iulie a publicaţiei oficiale Korea, oferită jurnaliştilor străini invitaţi să asiste la defilarea militară, este consacrată aproape în totalitate realizărilor fondatorului Coreei comuniste, Kim Ir-sen, cu o abundenţă de fotografii în alb-negru a “preşedintelui etern", bunicul actualului lider şi şef al forţelor armate Kim Jong-un.
Ceremoniile au început săptămâna aceasta cu o serie de concerte cu muzică patriotică, festivaluri şi evenimente culturale. Imensul stadion 1 Mai, una din cele mai mari arene sportive din lume, cu 150.000 de locuri, a găzduit la deschidere tradiţionalele “mass games", manifestaţii în masă cu mii de participanţi, dedicate Republicii Populare Democrate Coreene (RPDC) şi dinastiei Kim.
Nu mai puţin de 47.075 de veterani, membri ai rezistenţei anti-japoneze şi “persoane merituoase care au a