Ce spun românii de pe stradă despre droguri şi consumul lor? Care e realitatea dincolo de statistici şi cu ce se confruntă copii noştri în şcoli, dincolo de promisiunea vagă a unei educaţii formale? Strada a votat: aproape fiecare al 3-lea tânăr român se consideră consumator social şi a încercat un drog sau altul.
La ultimul meu material scris pe tema consumului de droguri, multe dintre comentariile voastre, ale cititorilor mei m-au ajutat să privesc dincolo de statistici şi rapoarte ale diverselor autorităţi din ţară, ori din străinătate. Aşa am coborât în stradă. Workshop-uri, flash mob, teatru de păpuşi antidrog, chiar zone ”Vox pop” pe tema drogurilor - şi am ascultat ce au de spus oamenii din jur, aşa cum v-am ascultat şi pe voi.
Ce experimentăm
Campaniile antidrog stârnesc furia în consumatori. Reacţiile primite la cald au pendulat între teribilism, exprimare făţişă a mâniei în remarci gen: ”campaniile antidrog sunt idioate şi nu folosesc cu nimic consumatorilor”, până la a ocoli zona în care acestea se desfăşurau. Acestea erau cazurile de consumatori dependenţi (94%). Consumatorii sociali, mult mai numeroşi au o diversitate de vârstă, gen şi preocupări mult mai mare. De regulă sunt intelectuali, sau tineri cu preocupări intelectuale care caută senzaţii, ori răspunsuri dincolo de puterea minţii. Aceştia sunt şi cei care militează pentru liberalizarea consumului. În democraţie, spun ei, eşti liber să faci orice dacă ai tu chef şi poftă.
Cei foarte tineri (sub 17 ani sau inclusiv studenţi aflaţi la primele doze), încă temători ar dori să ştie până unde pot împinge consumul pentru a fi în siguranţă. Care e limita dozei care să le permită experienţa fără a le da şi dependenţa, e întrebarea lor cea mai frecventă. De regulă, aceştia fie încă n-au avut curajul să încerce, fie au încercat o dată sau de două ori să consume ”droguri naturale” şi a