Grupul german de utilităţi E.ON ia în considerare demontarea unor centrale energetice europene oprite din cauza profitabilităţii scăzute şi relocarea lor în pieţele emergente cu o creştere mai rapidă, cum ar fi Turcia, au declarat surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul pentru 'Wall Street Journal' (WSJ).
O astfel de idee radicală subliniază situaţia dificilă cu care se confruntă multe companii de utilităţi din Europa, unde cererea redusă de energie din cauza crizei şi expansiunea rapidă a energiei regenerabile afectează afacerile de generare tradiţională a energiei.
E.ON nu este singura companie care ia în considerare o astfel de măsură drastică. Marţi, grupul suedez de utilităţi Vattenfall AB a anunţat că ia în considerare vânzarea diviziei de producere a energiei în Europa continentală. Şi principalul rival din Germania al E.ON, grupul RWE AG, a avertizat că că ar putea închide o cincime din centrale sale energetice.
Una din uzinele pe care ar putea E.ON să o 'împacheteze' şi să o transporte peste hotare ar fi cea din Malzenice, Slovacia, a declarat o sursă care a dorit să-şi păstreze anonimatul pentru WSJ. Dacă decizia se va dovedi viabilă din punct de vedere economic, E.ON va muta uzina în Turcia, care este o piaţă mai atractivă, unde cererea de energie este în creştere.
E.ON s-a extins anul acesta în Turcia, formând un parteneriat cu conglomeratul Haci Omer Sabanci Holding AS. Împreună, companiile speră să dezvolte capacităţi de generare a energiei de 8.000 megavaţi până în 2020, echivalentul a 10% din capacitatea generală a pieţei turce.
E.ON a investit aproximativ 400 milioane de euro în uzina din Slovacia, a cărei activitate ar putea fi oprită în octombrie deoarece înregistrează pierderi.
Relocarea ar putea fi viabilă din punct de vedere economic pentru uzinele mai mici cum a