Marti seara, protestatarii din centrul Sofiei, aflati acolo din luna februarie – in ciuda alegerilor care au avut loc in primavara – au luat cu asalt Parlamentul. Cu mare greutate, politia a reusit sa evacueze parlamentarii care lucrau la rectificarea bugetului.
In Uniunea Europeana, Bulgaria, alaturi de Romania, este cea mai neperformanta tara, atat din punct de vedere politic, cat si economic si social. Si in Bulgaria, toate partidele s-au aflat la conducere, dupa 1990, si nu au reusit mare lucru. Nivelul de trai al bulgarilor este cel mai scazut din UE – al romanilor este usor mai ridicat.
In 1997, Bulgaria s-a aflat in faliment de stat. Atunci, Germania a creat un Consiliu Monetar, care a legat leva de marca si a stabilizat economia tarii unde banii nu mai erau de folos. Bulgaria trecuse la barter: bilete de autobuz cumparate cu oua, branza sau carne.
Apoi, fostul rege al Bulgariei, Simeon de Saxa-Coburg, a devenit premier si a reusit imposibilul: aducerea tarii, care in vremea comunismului era cunoscuta drept a XVI-a republica sovietica, in Uniunea Europeana.
Bulgaria zilelor noastre are toate ingredientele pe care le gasim si in Romania: servicii secrete omniprezente, justitie aservita politic, moguli buni si moguli rai si nicio perspectiva economica. Asta desi Bulgaria, la capitolul infrastructura -autostrazi, de exemplu – sta mult mai bine decat Romania.
Bulgarii de astazi s-au saturat insa de toate jocurile politice, de toate manevrele, de toate facaturile si razboaiele dintre presedinte, Guvern, Parlament, Justitie, Servicii. Alternativa care se prefigureaza pe zi ce trece este haosul. Probabil ca nu se va ajunge la razboi civil, fiindca Germania a luat Bulgaria practic in custodie si are mari investitii in aceasta tara. O prabusire economica generala este insa perfect posibila.
In Romania, unde cvasitotalitatea clasei pol