Patru tineri geniali care şi-au făcut un crez din tabelul lui Mendeleev au dovedit că ştiu ca-n palmă una dintre materiile considerate „greoaie” şi nu oriunde, ci în capitala unei superputeri, detronând participanţi din lumea întreagă.
"Pepiniera” de olimpici a României a dat roade bogate şi vara acesta. Una dintre cele mai notabile performanţe le aparţine elevilor proaspăt întorşi de la Olimpiada Internaţională de Chimie, desfăşurată recent la Moscova. Trei medalii de argint şi una de bronz, aşa arată „captura” tinerilor, s-au întrecut cu peste 270 de concurenţi din toată lumea.
„Proba practică a fost mai dificilă. Fiecare a avut de rezolvat trei probleme în decursul a cinci ore. Ne-am şi relaxat, vizitând Moscova”, a povestit cu entuziasm Andreea, singura fată din grup.
Un cadou neaşteptat
Până să ajungă în capitala Rusiei însă, tânăra şi colegii săi s-au pregătit individual câteva luni de zile, dar şi împreună, în Capitală.
Bucuria victoriei a fost cu atât mai mare cu cât, ieri, la câteva ore de la întoarcerea în ţară, au fost întâmpinaţi de Gabriela Szabo, multiplă campioană olimpică de atletism, persoana care înţelege cel mai bine efortul din spatele reuşitei lor. „Eu am o vorbă: suma sacrificiilor trebuie să fie mai mare ca suma regretelor”, le-a spus atleta. Aceasta le-a oferit diplome de excelenţă şi premii în bani din partea companiei Actavis, lider în România în industria genericelor farmaceutice.
Andreea Filip, elevă la Liceul Internaţional de Informatică din Bucureşti, Adrian Murgoci, absolvent al Colegiului „Mihai Viteazu” din Capitală, Dumitru Călugăru, elev la Colegiul „Tudor Vladimirescu” din Târgu Jiu (medaliaţi cu argint) au primit câte 1.500 de euro, în timp ce Grigore Prună, absolvent al Colegiului „Vasile Lucaciu” din Baia Mare (medaliat cu bronz) a fost răsplătit cu 1.000 de euro.
De altfel, Actavis şi-a făcut