În miezul unor evenimente politice puternice, o schimbare la vârful Ministerului de Interne a trecut neobservată. Ştirea nu a generat talk-show-uri tv şi nici articole ample în ziare, deşi ar fi meritat. De mai multe luni, în minister e fierbere, iar ”pârele” erau servite unor oameni de presă prin tot felul de canale. Răzbunarea şi dezinformarea, prin orice mijloace, reveniseră în sânul instituţiei, după ani mulţi de acalmie.
E vorba de ştirea cu secretarul de stat de la Interne, chestorul Anghel Andreescu, înlocuit de premierul Victor Ponta, pe 24 iulie, cu chestorul de poliţie Florea Oprea, fost adjunct al şefului IGPR. Trebuie precizat că, oficial, chestorul general (r) dr. Anghel Andreescu a fost eliberat din funcţie la cererea lui. De ce ar fi făcut acest lucru un şef care, în dimineaţa aceleaşi zile, participase, jovial, la festivităţile prilejuite de sărbătorirea a 149 de ani de existenţă a Poliţiei de Frontieră, o instituţie de care era extrem de ataşat?
Răspunsul implică multe aspecte urâte, legate atât de profesia de om al legii, cât şi de alimentarea şi tolerarea scandalurilor generate de un grup de funcţionari cu stele pe umăr, majoritatea dintre ei cu un trecut pătat în diferite structuri ale Internelor. Sursele noastre spun că Anghel Andreescu e victima acestor jocuri din culise, dar şi a propriei conduite şi a lipsei de inspiraţie (să-i zicem aşa?) atunci când, anunţat telefonic fiind despre accidentul din Muntenegru, nu a considerat necesar să transmită imediat informaţia către premierul Ponta şi alte instituţii ale statului. S-a făcut anchetă asupra modului în care a circulat informaţia în acea zi de weekend, când 18 români au murit într-o prăpastie din Muntenegru, iar una din rudele victimelor a sunat şi a alarmat MAI şi MAE? Întreb (şi acum) fiindcă Evenimentul zilei a făcut demersuri în scris către mai multe instituţii ale statului ca să